W diecie zaleca się wybieranie produktów łatwostrawnych oraz ograniczenie błonnika pokarmowego. By zmniejszyć ilość błonnika pokarmowego należy obierać, gotować warzywa i owoce, podawać przeciery i soki, stosować oczyszczone produkty zbożowe (pieczywo pszenne). Należy wyeliminować potrawy smażone, długo zalegające w żołądku, wzdymające oraz ostro przyprawione. Należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, w niewielkich objętościach. Ostatni posiłek do 2 godzin przed snem.
Zalecane metody przygotowywania potraw:
Gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, obsmażanie bez dodatku tłuszczu. Zup i sosów nie zabielać śmietaną. Do zaprawiania zup, sosów i warzyw używać zawiesiny z wody i mąki lub z mleka i mąki. Produkty zalecane i przeciwskazane
Poniżej produkty zalecane i przeciwskazane.
Co mogę jeść?
Produkty zbożowe
Zalecane
Pieczywo jasne, graham, kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna, jaglana, ryż, makaron, tortilla pszenna, amarantus, komosa ryżowa
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Pieczywo żytnie, kasza gryczana, ryż dziki
Mleko i jego przetwory
Zalecane
Mleko słodkie (jeżeli jest dobrze tolerowane), zsiadłe, jogurt, kefir, biały ser, serek wiejski
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Przetwory mleczne przekwaszone, sery pleśniowe, sery żółte,
sery topione, sery długo dojrzewające
Warzywa
Zalecane
Marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, patison, seler, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, rozdrabniane lub przetarte, oprószone, surowe soki, cukinia, bakłażan
Zalecane w ograniczonej ilości
Szpinak, rabarbar, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, surówki
Niezalecane
Warzywa zasmażane, konserwowane octem, wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, papryka, suche nasiona roślin strączkowych, rzepa, kalarepa,
Owoce
Zalecane
Dojrzałe, soczyste, jagodowe, winogrona, cytrusowe, dzika róża, brzoskwinia, morele, jabłka pieczone i gotowane
Zalecane w ograniczonej ilości
Wiśnie, śliwki, śliwki suszone namoczone, kiwi, melon, mango, arbuz
Niezalecane
Gruszki, daktyle, czereśnie, owoce marynowane
Jaja
Zalecane
Gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica bez tłuszczu, omlet bez tłuszczu
Zalecane w ograniczonej ilości
Gotowane na twardo
Niezalecane
Smażone w tradycyjny sposób (na smalcu, boczku itp.)
Mięso drób ryby wędliny
Zalecane
Mięso chude: wołowina, cielęcina, kurczak. indyk; ryby chude: sola, leszcz, pstrąg, dorsz, sandacz, tuńczyk chude wędliny: drobiowe, polędwica, szynka wieprzowa, wołowa
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki ryby tłuste: węgorz, halibut wędliny tłuste: pasztetowa, mortadela, mięsa i wędliny wędzone, konserwy
Tłuszcze
Zalecane
Dodawane na surowo: olej sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, słonecznikowy, masło, margaryny
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Margaryny miękkie śmietanka, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny twarde
Suche strączkowe
Zalecane
Żadne
Zalecane w ograniczonej ilości
Hummus, konserwowe
Niezalecane
Groch, fasola, bób, soczewica
Cukier i słodycze
Zalecane
Miód, dżemy bez pestek, przeciery owocowe, kompoty, galaretki, kisiele
Zalecane w ograniczonej ilości
Czekolada, cukierki, kakao, orzechy
Niezalecane
Chałwa
Przyprawy
Zalecane
Łagodne: cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, cynamon, wanilia, pietruszka, melisa, rzeżucha
Zalecane w ograniczonej ilości
Majonez, chrzan, sól, ketchup
Niezalecane
Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka, itp.
Zupy
Zalecane
Zupy mleczne, krupniki, owocowe, czyste, jarzynowe, na łagodnych nie tłustych wywarach mięsnych i kostnych, zagęszczane mąką z mlekiem lub śmietaną
Zalecane w ograniczonej ilości
Ogórkowa, ogórki bez skórki
Niezalecane
Kapuśniak, grochowa, zupy podprawiane zasmażkami, zupy w proszku
Potrawy mięsne i rybne
Zalecane
Budynie z kasz, warzyw, makaronu i mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe
Zalecane w ograniczonej ilości
Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski francuskie, makaron z mięsem, kluski ziemniaczane
Niezalecane
Smażone i duszone, pieczone w tradycyjny sposób