Dieta łatwostrawna z ograniczaniem tłuszczu ma na celu ochronę chorych narządów. Dieta całkowicie wyklucza dodane tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jak smalec, boczek, słonina, łój, itp. Dopuszcza zaś wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięso lub przetwory mleczne zawierające możliwe jak najmniejszą ilość tłuszczu. Jedynymi tłuszczami dozwolonymi w bardzo ograniczonej ilościach są: masło
o obniżonej zawartości tłuszczu, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy oraz niskotłuszczowe margaryny stołowe.
Przy stosowaniu tej diety należy pamiętać, że w związku z ograniczeniem spożycia tłuszczu dostarczanie
i wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być niedostateczne, dlatego też przy doborze warzyw należy zwracać szczególną uwagę na konieczność uwzględnienia warzyw czerwonych i żółtych, które będą bogate w betakaroten (np. marchew, dynia).
W diecie tej nie używa się całych jaj, lecz tylko białka jaja kurzego.
Warzywa i owoce podaje się gotowane i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów.
Zupy sporządza się na wywarach warzywnych i podprawia zawiesiną z mąki i mleka. Dozwolone tłuszcze należy dodać surowe do gotowych potraw.
Co mogę jeść?
Napoje
Zalecane
Mleko, kefir i jogurt 1.5-0.5% tłuszczu, maślanka 0.5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane
Zalecane w ograniczonej ilości
Mleko z zawartością 2% tłuszczu
Niezalecane
Kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, alkohol, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, jogurt pełnotłusty, wody gazowane, napoje gazowane
Pieczywo
Zalecane
Chleb pszenny jasny i czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty na białkach, sucharki
Zalecane w ograniczonej ilości
Pieczywo drożdżowe, cukiernicze
Niezalecane
Świeży chleb, chleb żytni, chleb razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach
Dodatki do pieczywa
Zalecane
Chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód
Zalecane w ograniczonej ilości
Masło, margaryny miękkie, parówki, chude wędliny
Niezalecane
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser „feta”, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, margaryny twarde, masło w większych ilościach
Zupy i sosy gorące
Zalecane
Rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, podprawiona zawiesiną z mąki i mleka, mleczne; sosy łagodne: warzywne i owocowe, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka, mleczna na mleku odtłuszczonym
Zalecane w ograniczonej ilości
Chudy rosół z cielęciny
Niezalecane
Tłuste, zawiesiste na wywarach, mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), śmietanowy
Mięso, drób, ryby
Zalecane
Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, płastuga, okoń, lin; potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki
Zalecane w ograniczonej ilości
Wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, młody karp, leszcz, makrela, karmazyn; potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie
Niezalecane
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba; tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sól; potrawy smażone z mięsa, drobiu, ryb, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsne
Zalecane
Budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej), warzyw, makaron nitki bez żółtek, risotto, pierogi leniwe na białkach, kluski biszkoptowe na białkach
Zalecane w ograniczonej ilości
Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron nitki z mięsem
Niezalecane
Pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszcze
Zalecane
–
Zalecane w ograniczonej ilości
Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy- bezerukowy, oliwa z oliwek, masło, miękkie margaryny
Niezalecane
Smalec, słonina, boczek, łój, twarde margaryny, tłuszcze kuchenne, olej palmowy, olej kokosowy
Warzywa
Zalecane
Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, patison, seler, pomidor bez skórki; potrawy gotowane przetarte lub rozdrobione, z wody, podprawiane zawiesinami, oprószane, surowe soki
Zalecane w ograniczonej ilości
Szpinak, rabarbar, buraki, czarna rzodkiew, sałata inspektowa, bardzo drobno tarta surówka z marchwi, selera,
Niezalecane
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatek z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone
Ziemniaki
Zalecane
Gotowane, puree z mlekiem
Zalecane w ograniczonej ilości
Gotowane w całości, pieczone w całości
Niezalecane
Smażone z tłuszczem: frytki, krążki, chipsy
Owoce
Zalecane
Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane
Zalecane w ograniczonej ilości
Kiwi, melon, wiśnie, śliwki
Niezalecane
Gruszki, daktyle, czereśnie, figi, kawon, owoce marynowane
Desery
Zalecane
Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty przetarte, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe
Zalecane w ograniczonej ilości
Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj
Niezalecane
Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy
Przyprawy
Zalecane
Łagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia
Zalecane w ograniczonej ilości
Papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek
Niezalecane
Ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca