Dieta łatwostrawna niskotłuszczowa

Dieta łatwostrawna z ograniczaniem tłuszczu ma na celu ochronę chorych narządów. Dieta całkowicie wyklucza dodane tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jak smalec, boczek, słonina, łój, itp. Dopuszcza zaś wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięso lub przetwory mleczne zawierające możliwe jak najmniejszą ilość tłuszczu. Jedynymi tłuszczami dozwolonymi w bardzo ograniczonej ilościach są: masło
o obniżonej zawartości tłuszczu, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy oraz niskotłuszczowe margaryny stołowe.
Przy stosowaniu tej diety należy pamiętać, że w związku z ograniczeniem spożycia tłuszczu dostarczanie
i wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być niedostateczne, dlatego też przy doborze warzyw należy zwracać szczególną uwagę na konieczność uwzględnienia warzyw czerwonych i żółtych, które będą bogate w betakaroten (np. marchew, dynia).
W diecie tej nie używa się całych jaj, lecz tylko białka jaja kurzego.
Warzywa i owoce podaje się gotowane i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów.
Zupy sporządza się na wywarach warzywnych i podprawia zawiesiną z mąki i mleka. Dozwolone tłuszcze należy dodać surowe do gotowych potraw.

Co mogę jeść?

Napoje

Zalecane

Mleko, kefir i jogurt 1.5-0.5% tłuszczu, maślanka 0.5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo-warzywne, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane

Zalecane w ograniczonej ilości

Mleko z zawartością 2% tłuszczu

Niezalecane

Kakao, płynna czekolada, kawa naturalna, alkohol, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, jogurt pełnotłusty, wody gazowane, napoje gazowane

Pieczywo

Zalecane

Chleb pszenny jasny i czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty na białkach, sucharki

Zalecane w ograniczonej ilości

Pieczywo drożdżowe, cukiernicze

Niezalecane

Świeży chleb, chleb żytni, chleb razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach

Dodatki do pieczywa

Zalecane

Chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód

Zalecane w ograniczonej ilości

Masło, margaryny miękkie, parówki, chude wędliny

Niezalecane

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka pasztetowa, smalec, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser „feta”, sery typu fromage, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, margaryny twarde, masło w większych ilościach

Zupy i sosy gorące

Zalecane

Rosół jarski, jarzynowa, ziemniaczana, przetarta owocowa, krupnik, podprawiona zawiesiną z mąki i mleka, mleczne; sosy łagodne: warzywne i owocowe, zagęszczane zawiesiną z mąki i mleka, mleczna na mleku odtłuszczonym

Zalecane w ograniczonej ilości

Chudy rosół z cielęciny

Niezalecane

Tłuste, zawiesiste na wywarach, mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, strączkowych, ogórków, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem, sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), śmietanowy

Mięso, drób, ryby

Zalecane

Chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, płastuga, okoń, lin; potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki

Zalecane w ograniczonej ilości

Wołowina, chudy schab, ozorki, serca, płuca, młody karp, leszcz, makrela, karmazyn; potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie

Niezalecane

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba; tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sól; potrawy smażone z mięsa, drobiu, ryb, marynowane, wędzone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Zalecane

Budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej), warzyw, makaron nitki bez żółtek, risotto, pierogi leniwe na białkach, kluski biszkoptowe na białkach

Zalecane w ograniczonej ilości

Zapiekanki z drobnych kasz i mięsa, makaron nitki z mięsem

Niezalecane

Pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku

Tłuszcze

Zalecane

Zalecane w ograniczonej ilości

Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy- bezerukowy, oliwa z oliwek, masło, miękkie margaryny

Niezalecane

Smalec, słonina, boczek, łój, twarde margaryny, tłuszcze kuchenne, olej palmowy, olej kokosowy

Warzywa

Zalecane

Młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, patison, seler, pomidor bez skórki; potrawy gotowane przetarte lub rozdrobione, z wody, podprawiane zawiesinami, oprószane, surowe soki

Zalecane w ograniczonej ilości

Szpinak, rabarbar, buraki, czarna rzodkiew, sałata inspektowa, bardzo drobno tarta surówka z marchwi, selera,

Niezalecane

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatek z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone

Ziemniaki

Zalecane

Gotowane, puree z mlekiem

Zalecane w ograniczonej ilości

Gotowane w całości, pieczone w całości

Niezalecane

Smażone z tłuszczem: frytki, krążki, chipsy

Owoce

Zalecane

Dojrzałe, soczyste: jagodowe, winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone i gotowane

Zalecane w ograniczonej ilości

Kiwi, melon, wiśnie, śliwki

Niezalecane

Gruszki, daktyle, czereśnie, figi, kawon, owoce marynowane

Desery

Zalecane

Kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty przetarte, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe

Zalecane w ograniczonej ilości

Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj

Niezalecane

Tłuste ciasta, torty, desery z używkami, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy

Przyprawy

Zalecane

Łagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia

Zalecane w ograniczonej ilości

Papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek

Niezalecane

Ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca