W diecie tej ogranicza się produkty białkowe. W zależności od stanu pacjenta lekarz prowadzący zaleca odpowiednią podaż białka.
Co mogę jeść?
Napoje
Zalecane
–
Zalecane w niewielkiej ilości
Herbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, kefir, jogurt 2% tłuszczu, napoje owocowe, napoje owocowo-warzywne, soki owocowo-warzywne, koktajle
Niezalecane
Kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, kawa naturalna
Pieczywo
Zalecane
Pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe
Zalecane w niewielkiej ilości
–
Niezalecane
Zwykłe pieczywo, solone
Dodatki do pieczywa
Zalecane
Masło, dżem, marmolada, miód
Zalecane w niewielkiej ilości
Ser twarogowy, erek homogenizowany, mięso gotowane, jaja, pasty serowo-rybne, mięsno-jarzynowe
Niezalecane
Wędliny, konserwy, sery dojrzewające, żółte, topione, sery pleśniowe, ser feta, ser typu „fromage”, ryby wędzone, śledzie marynowane
Zupy
Zalecane
–
Zalecane w niewielkiej ilości
Krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, ziemniaczana, przetarte owocowe, zaprawiane skrobią pszenna lub ziemniaczaną, z dodatkiem świeżego masła, miękkiej margaryny lub zaciągane żółtkiem
Niezalecane
Na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion strączkowych, zaprawiane mąką, kwaśną śmietaną, zupy w proszku
Sosy gorące
Zalecane
Sosy łagodne, zaciągane żółtkiem, zaprawiane masłem, zagęszczane skrobią pszenną, ziemniaczaną: koperkowy, cytrynowy, potrawkowy
Zalecane w niewielkiej ilości
–
Niezalecane
Sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane
Dodatki do zup
Zalecane
Grzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej
Zalecane w niewielkiej ilości
Kasze, ryż
Niezalecane
Dodatki z jajami, mięsem, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane na twardo, kluski francuskie, proszek ptysiowy
Mięso, drób, ryby
Zalecane
–
Zalecane w niewielkiej ilości
Chude gatunki: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby gotowane, dorsz, pstrąg, karmazyn, lin, okoń, flądra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela; potrawa gotowana, duszone, bez tłuszczu, potrawki, budynie, pulpety z dodatkiem skrobi lub pieczywa niskobiałkowego
Niezalecane
Wszystkie w większych ilościach, tłuste gatunki: wieprzowin, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum; potrawy smażone, pieczone, duszone w sposób konwencjonalny, marynowane, wędzone
Potrawy półmięsne i bezmięsne
Zalecane
Budynie z mięsa gotowanego, kasz i warzyw, risotto z warzywami, ryż z jabłkiem
Zalecane w niewielkiej ilości
Zapiekanki z kasz, warzywa i mięsa, kluski ziemniaczano- serowe z mąki niskobiałkowej
Niezalecane
Bigos, fasolka po bretońsku, potrawy smażone na tłuszczu, bliny, krokiety, kotlety
Tłuszcze
Zalecane
Masło, olej: sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, margaryny miękkie
Zalecane w niewielkiej ilości
Śmietanka
Niezalecane
Smalec, słonina, boczek, łój margaryny twarde, kwaśna śmietana
Warzywa
Zalecane
–
Zalecane w niewielkiej ilości
Pomidor bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, sałata, szpinak, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły, gotowane, rozdrobione, w formie puree z masłem, drobno starte surówki
Niezalecane
Kiszonki, konserwowane z octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, cebula, brukiew, rzepa, kalarepa, zasmażane, grubo starte surówki, warzywa d dużej ilości
Ziemianki
Zalecane
Gotowane, w postaci puree
Zalecane w niewielkiej ilości
–
Niezalecane
Ziemniaki smażone: frytki, placki, pyzy, chipsy
Owoce
Zalecane
–
Zalecane w niewielkiej ilości
Jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, melon, kiwi, śliwki
Niezalecane
Owoce niedojrzale, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce marynowane, owoce w nadmiernej ilości
Desery
Zalecane
Kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciastka ze skrobi pszennej i ziemniaczanej
Zalecane w niewielkiej ilości
Kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną (płynne desery wlicza się do ogólnej ilości płynów)
Niezalecane
Tłuste kremy z używkami, desery z przeciwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, ciasta
Przyprawy
Zalecane
Sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, wanilia, cynamon
Zalecane w niewielkiej ilości
Ocet winny, sól, pieprz ziołowy
Niezalecane
Vegeta, jarzynka, ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy