Dieta hipoalergiczna

W diecie tej eliminowane są poszczególne grupy produktów spożywczych w zależności od wskazań lekarza prowadzącego/dietetyka.

Mleko i jego przetwory

Mleko płynne, mleko zagęszczone, mleko w proszku, mleko zsiadłe
Śmietanka
Kefir, jogurt, maślanka
Serwatka, masło (masło klarowane)
Margaryny zawierające serwatkę
Desery mleczne
Ser biały/twaróg
Ser żółty, ser topiony
Ser homogenizowany
Żelatyna wołowa

Wołowina, cielęcina (w uzasadnionych przypadkach)

Jaja

Jaja kurze

W uzasadnionych przypadkach:
Jaja przepiórcze,
Jaja kacze
Jaja perlicze
Jaja indycze

Mięsa kury

Produkty zawierające w swoim składzie: owoalbuminę, owoglobulinę, albuminę jaja

Soja

Napoje sojowe
Ser sojowy
Jogurty sojowe
Mąki sojowe
Sosy sojowe
Nasiona soi
Lecytyna sojowa

Ryby

Wszystkie gatunki ryb

Orzechy

Ziemne
Laskowe
Włoskie
Nerkowce
Makadamia
Pistacje
Migdały
Pekan