Dieta bogatoresztkowa

Spożywaj od 4 do 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny).  Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem i w tym czasie nie podjadaj nawet niewielkich przekąsek. Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu. Śniadanie poprzedź szklanką przegotowanej wody (możesz dodać do niej sok z cytryny), naparu z suszonych śliwek lub fermentowanego produktu mlecznego, np. kefiru. Pomocny może się także okazać kisiel z siemienia lnianego powstały po zalaniu nasion wrzątkiem. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu wypijaj co najmniej 2-2,5 litra wody dziennie. Wzbogać dietę w produkty będące źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za regulację perystaltyki jelit. Spożywaj warzywa w ilości minimum 0,5 kg dziennie (w formie sałatek, surówek, zup, koktajli). Nie zapominaj o kiszonkach– kapuście kiszonej czy ogórkach kiszonych małosolnych, wpływających korzystnie na mikroflorę jelitową. Owoce dostarczą nie tylko błonnika pokarmowego, ale również wodę i witaminy. Wybieraj owoce surowe (np. jako przekąskę), dodawaj je do sałatek czy koktajli. Unikaj spożywania soków, napojów i nektarów, które są pozbawione błonnika pokarmowego. Zwiększanie zawartości błonnika w diecie osób, które wcześniej spożywały go w małych ilościach należy przeprowadzać stopniowo – zacząć od warzyw i owoców w formie gotowanej czy przetartej.

Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, tj. pieczywo razowe, graham, z dodatkiem pestek i nasion, kasze gruboziarniste, makarony razowe, ryż brązowy. Wprowadź do diety fermentowane produkty mleczne, tj. jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Sięgaj po oleje roślinne, które mogą przyspieszyć pasaż treści pokarmowej w jelicie (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej konopny). Dodawaj do posiłków nasiona i pestki (np. pestki słonecznika, dyni, nasiona chia), które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ogranicz spożycie cukrów prostych (słodycze, wyroby cukiernicze, dżemy, lody, miód) i tłuszczów (tłuste sosy, smażone, panierowane mięsa, masło), które spowalniają pracę przewodu pokarmowego, powodują wzdęcia i uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej.

Co mogę jeść?

Napoje

Zalecane

Mleko 2% tłuszczu, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno- mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem

Zalecane w ograniczonej ilości

Kawa naturalna, mleko pełne, jogurt tłusty, napary ziół pobudzające pracę przewodu pokarmowego, słaba herbata

Niezalecane

Napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód

Pieczywo

Zalecane

Pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel

Zalecane w ograniczonej ilości

Pieczywo pszenne – jasne, chleb żytni, półcukiernicze

Niezalecane

Pieczywo świeże

Dodatki do pieczywa

Zalecane

Twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude

Zalecane w ograniczonej ilości

Sery podpuszczkowe, salceson, ryby, wędzone tłuste, śledzie, konserwy rybne

Niezalecane

Wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy mięsne

Zupy i sosy gorące

Zalecane

Mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych

Zalecane w ograniczonej ilości

Z kaszy manny

Niezalecane

Zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną

Dodatki do zup

Zalecane

Bułki grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciast, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy

Zalecane w ograniczonej ilości

Soczewica

Niezalecane

Ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola

Mięso, podroby, drób, ryby

Zalecane

Chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela, sola, karmazyn, tuńczyk, sardynka. Potrawy gotowane- pulpety, potrawki duszone, pieczone

Zalecane w ograniczonej ilości

Średnio tłuste gatunki mięsa krwiste: wieprzowina, wołowina, dziczyzna, wątroba, ozorki, nerki, serca, mózg, flaki, gęsi, kaczki, śledzie, halibut niebieski, łosoś, potrawy smażone z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb

Niezalecane

Bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone

Potrawy półmięsne i bezmięsne

Zalecane

Budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, makaron z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami

Zalecane w ograniczonej ilości

Racuchy, bliny, kluski kładzione, placki ziemniaczane

Niezalecane

Potrawy z fasoli, grochu. Ryżu, z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych

Tłuszcze

Zalecane

Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, krokoszowy, oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie kubkowe

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy

Warzywa

Zalecane

Warzywa świeże, mrożone, burak, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane

Zalecane w ograniczonej ilości

Kalafior, kiszona kapusta, warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por), fasolka szparagowa, groszek zielony, ogórki kiszone

Niezalecane

Suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże

Ziemniaki

Zalecane

Gotowane, pieczone

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki

Owoce, orzechy

Zalecane

Świeże, suszone, owoce w postaci surówek, soków, gotowane, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe

Zalecane w ograniczonej ilości

Gruszki, orzechy solne, orzechy kokosowe, orzechy arachidowe

Niezalecane

Czereśnie

Desery

Zalecane

Kompoty, galaretki owocowe, mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb

Zalecane w ograniczonej ilości

Ciasta tłuste z dużą ilością a żółtek, z masami

Niezalecane

Kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao

Przyprawy

Zalecane

Kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, koper zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry

Zalecane w ograniczonej ilości

Ostra papryka, pieprz chili, musztarda

Niezalecane

Ocet