Spożywaj od 4 do 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem i w tym czasie nie podjadaj nawet niewielkich przekąsek. Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze i bez pośpiechu. Śniadanie poprzedź szklanką przegotowanej wody (możesz dodać do niej sok z cytryny), naparu z suszonych śliwek lub fermentowanego produktu mlecznego, np. kefiru. Pomocny może się także okazać kisiel z siemienia lnianego powstały po zalaniu nasion wrzątkiem. Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu wypijaj co najmniej 2-2,5 litra wody dziennie. Wzbogać dietę w produkty będące źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za regulację perystaltyki jelit. Spożywaj warzywa w ilości minimum 0,5 kg dziennie (w formie sałatek, surówek, zup, koktajli). Nie zapominaj o kiszonkach– kapuście kiszonej czy ogórkach kiszonych małosolnych, wpływających korzystnie na mikroflorę jelitową. Owoce dostarczą nie tylko błonnika pokarmowego, ale również wodę i witaminy. Wybieraj owoce surowe (np. jako przekąskę), dodawaj je do sałatek czy koktajli. Unikaj spożywania soków, napojów i nektarów, które są pozbawione błonnika pokarmowego. Zwiększanie zawartości błonnika w diecie osób, które wcześniej spożywały go w małych ilościach należy przeprowadzać stopniowo – zacząć od warzyw i owoców w formie gotowanej czy przetartej.
Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, tj. pieczywo razowe, graham, z dodatkiem pestek i nasion, kasze gruboziarniste, makarony razowe, ryż brązowy. Wprowadź do diety fermentowane produkty mleczne, tj. jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową. Sięgaj po oleje roślinne, które mogą przyspieszyć pasaż treści pokarmowej w jelicie (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej konopny). Dodawaj do posiłków nasiona i pestki (np. pestki słonecznika, dyni, nasiona chia), które są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Ogranicz spożycie cukrów prostych (słodycze, wyroby cukiernicze, dżemy, lody, miód) i tłuszczów (tłuste sosy, smażone, panierowane mięsa, masło), które spowalniają pracę przewodu pokarmowego, powodują wzdęcia i uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej.
Co mogę jeść?
Napoje
Zalecane
Mleko 2% tłuszczu, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno- mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem
Zalecane w ograniczonej ilości
Kawa naturalna, mleko pełne, jogurt tłusty, napary ziół pobudzające pracę przewodu pokarmowego, słaba herbata
Niezalecane
Napoje czekoladowe, mocna herbata, alkohol, zbyt kwaśne mleko, napar z czarnych suszonych jagód
Pieczywo
Zalecane
Pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel
Zalecane w ograniczonej ilości
Pieczywo pszenne – jasne, chleb żytni, półcukiernicze
Niezalecane
Pieczywo świeże
Dodatki do pieczywa
Zalecane
Twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy, marmolada, miód, serek sojowy, pasztet, masło, margaryna miękka, ryby wędzone chude
Zalecane w ograniczonej ilości
Sery podpuszczkowe, salceson, ryby, wędzone tłuste, śledzie, konserwy rybne
Niezalecane
Wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy mięsne
Zupy i sosy gorące
Zalecane
Mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych, grzybowych
Zalecane w ograniczonej ilości
Z kaszy manny
Niezalecane
Zupy z warzyw wzdymających, strączkowych, kapustnych, bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną
Dodatki do zup
Zalecane
Bułki grzanki, kasze, ziemniaki, lane ciast, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy
Zalecane w ograniczonej ilości
Soczewica
Niezalecane
Ryż, krokiety z kapustą, groch, fasola
Mięso, podroby, drób, ryby
Zalecane
Chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela, sola, karmazyn, tuńczyk, sardynka. Potrawy gotowane- pulpety, potrawki duszone, pieczone
Zalecane w ograniczonej ilości
Średnio tłuste gatunki mięsa krwiste: wieprzowina, wołowina, dziczyzna, wątroba, ozorki, nerki, serca, mózg, flaki, gęsi, kaczki, śledzie, halibut niebieski, łosoś, potrawy smażone z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
Niezalecane
Bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone
Potrawy półmięsne i bezmięsne
Zalecane
Budynie z mięsa i kasz, z warzyw, makaron z mięsem, makaron z owocami, leniwe pierogi, pierogi z mięsem, z owocami, papryka faszerowana, kluski ziemniaczane, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, tarta jarzynowa, lasagne z mięsem i jarzynami
Zalecane w ograniczonej ilości
Racuchy, bliny, kluski kładzione, placki ziemniaczane
Niezalecane
Potrawy z fasoli, grochu. Ryżu, z dodatkiem mąki ziemniaczanej i warzyw kapustnych
Tłuszcze
Zalecane
Oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, krokoszowy, oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie kubkowe
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy
Warzywa
Zalecane
Warzywa świeże, mrożone, burak, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane
Zalecane w ograniczonej ilości
Kalafior, kiszona kapusta, warzywa cebulowe (cebula, czosnek, por), fasolka szparagowa, groszek zielony, ogórki kiszone
Niezalecane
Suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże
Ziemniaki
Zalecane
Gotowane, pieczone
Zalecane w ograniczonej ilości
–
Niezalecane
Smażone w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki
Owoce, orzechy
Zalecane
Świeże, suszone, owoce w postaci surówek, soków, gotowane, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe
Zalecane w ograniczonej ilości
Gruszki, orzechy solne, orzechy kokosowe, orzechy arachidowe
Niezalecane
Czereśnie
Desery
Zalecane
Kompoty, galaretki owocowe, mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb
Zalecane w ograniczonej ilości
Ciasta tłuste z dużą ilością a żółtek, z masami
Niezalecane
Kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao
Przyprawy
Zalecane
Kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, koper zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry
Zalecane w ograniczonej ilości
Ostra papryka, pieprz chili, musztarda
Niezalecane
Ocet