Dieta bogatobiałkowa

Dieta ma na celu dostarczenie odpowiedniej ilości białka do budowy i odbudowy tkanek ustrojowych, ciał odpornościowych, enzymów, hormonów, białek osocza. Do prawidłowego wykorzystania białka potrzebna jest odpowiednia wartość energetyczna diety.

Dieta jest modyfikacją diety łatwostrawnej i polega na zwiększeniu ilości białka w diecie według zaleceń lekarza.

Posiłki należy jeść częściej, małe objętościowo. Potrawy należy komponować tak, aby były urozmaicone pod względem kolorystycznym i smakowym. Nie należy stosować potraw tłustych. W celu pobudzenia apetytu należy stosować potrawy o zdecydowanym smaku (np. zupa pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony). W celu wzbogacenia potraw w białko można stosować mleko w proszku do zabielania zup i sosów, do deserów i drobno startych surówek dodawać serek homogenizowany.

Według zaleceń lekarza prowadzącego można również stosować gotowe preparaty wysokobiałkowe i/lub wysokoenergetyczne, jako dodatek do potraw lub odrębny posiłek. Warzywa należy podawać gotowane i rozdrobnione, w postaci surowych soków lub bardzo drobno startej surówki. Owoce podaje się w postaci soków, przecierów, pieczone, gotowane w kompocie, na surowo bez skórki i pestek (miksowane, przetarte), jako dodatek do koktajli mlecznych. Można stosować przeciery i soki owocowe przeznaczone dla niemowląt. Do przyprawiania potraw można stosować: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, pietruszka, zielony koperek, majeranek, melisa; w ograniczonej ilości: ocet winny, sól, pieprz ziołowy, jarzynka, vegeta, papryka słodka, bazylia, tymianek, estragon, kminek. Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii, pergaminie, rękawie foliowym.

Co mogę jeść?

Produkty zbożowe

Zalecane

Pieczywo i bułki pszenne oraz czerstwe, sucharki. Mąka pszenna. Kasza: jęczmienna, jaglana, manna. Drobne jasne makarony. Ryż biały. Płatki błyskawiczne: jaglane, owsiane, ryżowe.

Zalecane w ograniczonej ilości

Pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, graham, orkiszowe.

Niezalecane

Płatki zbożowe z dodatkiem czekolady, karmelu, miodu, crunchy. Pieczywo cukiernicze: rogale, słodkie bułki, croissanty, paczki, faworki, ciastka francuskie. Ryż brązowy, pełnoziarniste makarony, mąka pełnoziarnista. Grube kasze: kasza gryczana, kasza pęczak.

Warzywa

Zalecane

Owoce i warzywa duszone, pieczone, bez skórek i pestek. Gotowane, puree z mlekiem.

Zalecane w ograniczonej ilości

Kalafior, brokuł, kalarepa.

Niezalecane

Warzywa konserwowane octem. Cebula, czosnek, papryka, rzodkiewka, szczypior, kalarepa. Owoce niedojrzałe, w syropie lub czekoladzie, dżemy wysoko słodzone, owoce suszone.

Ziemniaki

Zalecane

Gotowane, pieczone.

Zalecane w ograniczonej ilości

Gotowane w całości, pieczone w całości.

Niezalecane

Smażone z tłuszczem: frytki, krążki, chipsy, placki ziemniaczane.

Nasiona roślin strączkowych

Zalecane

Zalecane w ograniczonej ilości

Młoda fasolka, młody zielony groszek (zależy od indywidualnej tolerancji).

Niezalecane

Bób, fasola, ciecierzyca, soja, soczewica.

Mleko i produkty mleczne, jaja

Zalecane

Jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko, ser twarogowy chudy lub półtłusty, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, napoje roślinne fortyfikowane np. mleko owsiane.

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Tłuste mleko i śmietana, sery topione, pleśniowe, mleko w proszku, ser typu feta i fromage.

Mięso i przetwory mięsne

Zalecane

Mięso, ryby i jaja świeże, nieprzetworzone. Wędliny i konserwy oznaczone jako bezglutenowe.

Zalecane w ograniczonej ilości

Wołowina, chudy schab, potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone w folii lub pergaminie.

Niezalecane

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone.

Ryby

Zalecane

Chude ryby: dorsz, pstrąg, karmazyn, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, okoń, lin.

Zalecane w ograniczonej ilości

Tłuste: węgorz, karp, łosoś, sum, tołpyga, halibut, śledzie, sardynka, pikling.

Niezalecane

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetówka. Surowe ryby lub mięso: tatar, sushi

Jaja

Zalecane

Jaja: na miękko, twardo, jajecznica na parze lub na dozwolonych olejach, omlet.

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Surowe jaja.

Tłuszcze

Zalecane

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany (na surowo).

Zalecane w ograniczonej ilości

Świeże masło, miękkie margaryny do smarowania.

Niezalecane

Smalec, twarde margaryny, utwardzony olej palmowy, olej kokosowy.

Przyprawy

Zalecane

Łagodne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, sok z cytryny, cynamon, majeranek, bazylia.

Zalecane w ograniczonej ilości

Sól, „jarzynka”, „vegeta”, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, kminek.

Niezalecane

Ostre przyprawy, marynaty, mieszanki przypraw np. vegeta.

Napoje

Zalecane

Kawa zbożowa, herbaty ziołowe i owocowe, wody mineralne niegazowane, lekkie napary z herbaty i kawy, soki warzywne.

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Mocna kawa i herbata, alkohol, napoje gazowane (np. coca cola, napoje energetyczne), soki owocowe.

Orzechy, nasiona, pestki

Zalecane

Zalecane w ograniczonej ilości

Orzechy np. orzechy laskowe, brazylijskie i pestki np. dyni, słonecznika, siemię lniane.

Niezalecane

Wszystkie

Słodycze* (w przypadku osób z cukrzycą należy wyeliminować produkty słodkie)

Zalecane

Z małą zawartością cukru, kompoty, kisiele, musy, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe.

Zalecane w ograniczonej ilości

Ciastka z małą ilością tłuszczu i jaj.

Niezalecane

Tłuste ciasta, torty, czekolada, dżem, miód, batony, lody, chałwa, pieczywo cukiernicze, ciasto francuskie, Orzechy solone, w karmelu, czekoladzie.

Zupy

Zalecane

Zupy krem bądź w postaci czystych, słabych wywarów np. pomidorowa, barszcz, jarzynowa.

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Fasolowa, kapuśniak, zupy zabielane śmietaną, zupy z zasmażkami, zupy z proszku lub z kostek rosołowych.

Sosy

Zalecane

Delikatne o łagodnym smaku zagęszczone mlekiem lub mąką np. sos koperkowy.

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Ostre, na zasmażkach, sosy na tłustych wywarach mięsnych.

Inne

Zalecane

Zalecane w ograniczonej ilości

Niezalecane

Grzyby